Jak sprawdzić czy dieta jest dla mnie korzystna?

Wybór odpowiedniej diety, która będzie nie tylko skuteczna, ale też przyjemna w stosowaniu, powinien opierać się przede wszystkim na tym, czego aktualnie potrzebujesz. Różnimy się pod wieloma względami, chociażby stanem zdrowia czy ulubionymi potrawami, dlatego dieta, którą zachwalała przyjaciółka, niekoniecznie sprawdzi się u Ciebie! 

Dla jednej osoby jadłospis bazujący na wysokiej zawartości tłuszczów i 3 posiłkach może być strzałem w 10, ale dla Ciebie okazać się kompletnym niewypałem. Próbowanie różnych diet, tych „modnych” i pożyczonych od kogoś innego, może skończyć frustracją i dojściem do wniosku, że diety nie działają. 

Nie tędy droga!
Skuteczna dieta to dieta dopasowana do Twoich potrzeb, wyznaczonego celu, stanu zdrowia, trybu życia, preferencji smakowych oraz dostarczająca optymalną dawkę składników odżywczych. 

Łatwo poznać, że dieta jest idealnie skrojona, ponieważ sprawi, że będziesz czuć się swobodnie, zyskasz więcej energii, będzie zbliżać Cię do uzyskania celu i poprawią się Twoje wyniki badań. Jeśli czujesz się dobrze, to znak, że trafiłaś! O tym, jakie narzędzia ułatwiają dobranie najlepszej diety przeczytasz w naszym artykule. Pamiętaj, że w przypadku dolegliwości, np. żołądkowo-jelitowych, stałego zmęczenia, pogorszenia widzenia itp. konieczne jest wykonanie badań laboratoryjnych. Objawy mogą wskazywać na coś więcej niż słabą jakość żywienia, a w przypadku chorób dieta musi być dostosowana do leczenia. Dlatego, zanim podejmiesz jakiekolwiek kroki, warto się przebadać i znaleźć przyczynę pogorszenia stanu zdrowia. Diagnozę może postawić wyłącznie lekarz!

Modna niekoniecznie znaczy dobra - sprawdź zanim przejdziesz na dietę, o której mówią wszyscy

Internet rządzi się swoimi prawami i jak to zwykle bywa, co jakiś czas w każdej dziedzinie pojawia się nowa „moda”, oczywiście zmieniająca się sezonowo. Z pewnością w ciągu swojego życia zaobserwowałaś co najmniej kilka takich trendów dietetycznych. Pamiętasz czasy diety Kopenhaskiej i diety Dukana?

Niektóre diety stają się popularne na skutek marketingu i nacisku na „coś nowego” ze strony konsumentów. Jeżeli jakaś dieta obiecuje nam rozwiązanie problemu w krótkim czasie, to my, z natury niecierpliwi chętnie połykamy haczyk. Zastawiane są w ten sposób pułapki dietetyczne, w które niezorientowany odbiorca szukający pomocy bardzo łatwo wpada. Zwłaszcza że każda z modnych diet okraszona jest jako panaceum na wszystkie bolączki i zwykle obiecuje błyskawiczną utratę nadprogramowych kilogramów.

Pamiętaj, że możliwości ludzkiego organizmu są ograniczone i zależne od wielu procesów fizjologicznych, dlatego nie da się ich tak mocno przyspieszyć  (w każdym razie bez uszczerbku na zdrowiu). Twój organizm potrzebuje czasu i indywidualnego podejścia, a budowanie zdrowych nawyków musi być świadome i najlepiej stopniowo wprowadzane. W przeciwnym razie kończy się to efektem jojo i frustracją wynikającą z niepowodzenia. Jak tego uniknąć?

  •  Nie stosuj niskokalorycznych diet. Takie rozwiązania owszem, dają efekt spadku masy ciała, jednak jest on krótkotrwały, obarczony ryzykiem efektu jo-jo i może doprowadzić do dolegliwości spowodowanych przez niedobory pokarmowe. Do tego warto mieć świadomość, że spadek masy, który widzisz na wadze podczas głodzenia to nie sama tkanka tłuszczowa, ale też mięśnie, woda, treść znajdująca się w jelitach i zmagazynowany glikogen.
    
  • Jeśli nie masz wyraźnych wskazań medycznych, nie ma potrzeby stosowania diet eliminacyjnych wykluczających nabiał, gluten, owoce i inne produkty. Tak naprawdę u zdrowych osób najlepiej sprawdza się zbilansowana dieta oparta o zasady zdrowego odżywiania, jak np. dieta śródziemnomorska, dostosowana do indywidualnych czynników. Proste, prawda?
    
  • Przy wyborze diety kieruj się swoim stanem zdrowia i osobistymi preferencjami. Kolega rano od razu po przebudzeniu jedzie do pracy i śniadanie je dopiero w przerwie? W porządku. Ty wolisz zjeść śniadanie przed wyjściem z domu, bo inaczej jest Ci słabo? Też w porządku. To, co sprawdza się dobrze u innych, niekoniecznie musi być korzystne dla Ciebie.
    
  • Jeśli odczuwasz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego lub chorujesz, zanim wybierzesz dietę, skonsultuj się ze specjalistą. Diagnoza pomoże w dostosowaniu diety tak, aby nie wyrządziła szkody i była wsparciem podczas leczenia.

Którą z diet BeDiet wybrać dla siebie? Sprawdź nasze rekomendacje!

W BeDiet znajdziesz dietę skrojoną dla Ciebie, która uwzględni także zalecenia dietetyczne pod kątem zdrowotnym. Będzie odpowiednia zarówno dla zdrowej, dbającej o siebie osoby, jak i tej ze zdiagnozowaną insulinoopornością, niedoczynnością tarczycy czy nietolerancją glutenu oraz mleka. Zapoznaj się z charakterystyką każdej z nich i zobacz, która odpowiada na Twoje potrzeby!

Dieta śródziemnomorska

Dieta uznawana za najzdrowszą na świecie [1]. Opiera się na modelu żywienia mieszkańców Krety w latach 60’, kiedy korzystano z niskoprzetworzonych produktów, głównie pochodzenia roślinnego. Zróżnicowane propozycje zdrowych posiłków zawierają zarówno proste i szybkie przepisy z łatwo dostępnych składników, jak i sztandarowe, greckie przysmaki, np. Moussaka. I wszystko dostosowane do Twojego zapotrzebowania! 

Znajdziesz w niej dużą ilość warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów, roślin strączkowych, tłustych ryb morskich, owoce morza oraz królową śródziemnomorskiej kuchni-oliwę. 

Dieta dzięki wysokiej gęstości odżywczej i zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 wspiera odporność, pracę serca, spowalnia proces starzenia układu nerwowego, zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona i Alzheimera, działa przeciwzapalnie i wzmacnia mikrobiom jelit, ponadto ułatwia uzyskanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała [2, 3].

Dieta low ig

Wybierz tę dietę, jeśli masz insulinooporność lub chorujesz na cukrzycę czy zespół policystycznych jajników (PCOS). Dieta LOW IG dodatkowo bierze pod uwagę indeks glikemiczny posiłków, co ułatwia kontrolę poziomu glukozy we krwi, zapobiega gwałtownym wyrzutom insuliny i zapewnia uczucie sytości [4]. Dieta sprawdzi się także jako profilaktyka chorób metabolicznych, co warto rozważyć, zwłaszcza, jeśli w Twojej rodzinie występowały przypadki cukrzycy [5]. Zbilansowana dieta uwzględniająca ładunek glikemiczny, odpowiednią podaż błonnika i białka spowalnia wchłanianie węglowodanów, wspomaga regulację gospodarki hormonalnej, ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu [6]. Więcej informacji o diecie przy insulinooporności znajdziesz w tym artykule.

Dieta na niedoczynność tarczycy

Jadłospis jest dostosowany do potrzeb osób z niedoczynnością tarczycy i chorobą Hashimoto. Uwzględnia godziny przyjmowania leków, dzięki czemu nie narazisz się na obniżenie ich wchłaniania a tym samym skuteczności leczenia. W diecie nie proponujemy produktów kapustnych zawierających goitrogeny, które mogą działać wolotwórczo oraz uwzględnia niski i średni ładunek glikemiczny [7]. Stosując dietę na niedoczynność tarczycy, dostarczysz w odpowiedniej ilości wszystkich niezbędnych składników, w tym kluczowych dla funkcji tarczycy jak kwasy omega-3, jod, selen, cynk, witaminy A i C oraz żelazo. Dzięki nim wspiera łagodzenie objawów jak senność, zły nastrój, trudność z utrzymaniem koncentracji, zatrzymywanie wody, wspomaga osiągnięcie oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała i pozytywnie wpływa na urodę dzięki wzmocnieniu skóry, włosów i paznokci [8, 9].

Dieta gluten free

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie nietolerancję glutenu lub celiakię i nie wiesz jak zbilansować swoje posiłki bez białego pieczywa, to jest to dieta dla Ciebie! Wykluczając grupę produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień i owies należy zastąpić je produktami zawierającymi analogiczne witaminy i składniki mineralne, aby nie dopuścić do ich niedoborów i monotonności menu [10]. Możesz wybrać, czy wolisz jeść więcej kasz jak jaglana, czy gryczana, w jadłospisach uwzględnione jest też pieczywo bezglutenowe, które obecnie jest już powszechnie dostępne w sklepach. Nie musisz martwić się o odpowiednią zawartość błonnika, żelaza, cynku i witamin z grupy B, o co tak łatwo przy samodzielnym układaniu jadłospisu [11].

Dieta milk free

Masz nietolerancję lub alergię na laktozę lub białko mleka krowiego? Wykluczenie produktów mlecznych jest jak najbardziej wskazane, jednak dieta musi zostać uzupełniona o między innymi źródła wapnia, który jest niezbędny dla profilaktyki osteoporozy i utrzymania zdrowych kości. Wykazano, że przy odpowiednim zbilansowaniu diety można bez obaw odstawić produkty mleczne, bez szkodliwości dla zdrowia [12, 13]. Znajdziesz tu nie tylko roślinne zamienniki mleka, ale też produkty naturalnie bogate w wapń, wkomponowane w posiłki zwiększające wchłanianie składników odżywczych-pyszne i proste w przygotowaniu!

Dieta vege

Opcja diety dla osób, które chcą wykluczyć mięso lub mają ku temu wskazania. Dieta wegetariańska może być też świetnym wyborem, jeśli chcesz zadbać o profilaktykę cukrzycy typu 2, utrzymać prawidłową masę ciała i zadbać o prawidłowy skład mikrobiomu. Badania wykazały, że za odbudowę prawidłowej mikroflory jelitowej w dużej mierze odpowiadają błonnik i warzywa strączkowe [14].

Kolejnym powodem, dla którego warto rozważyć wybór diety bezmięsnej, jest ekologia. Masowa produkcja mięsa doprowadziła do ogromnej emisji gazów cieplarnianych, które są szkodliwe dla naszej planety [15]. Rezygnując z mięsa, masz realny wpływ na ograniczenie śladu węglowego z korzyścią dla środowiska. 

Dieta wegetariańska BeDiet jest zbilansowana, zwłaszcza o te składniki, o które niedobory łatwo przy nie monitorowanej diecie wegetariańskiej. Dostarcza optymalną ilość białka, żelaza i wapnia, które są szczególnie istotne w diecie bezmięsnej [16]. 

Dieta bazuje na prostych w przygotowaniu przepisach wykorzystujących warzywa strączkowe, jaja, napoje roślinne i super zdrowe produkty znane jako superfoods jak buraki, kasze czy kiszonki. W systemie BeDiet masz dodatkowo też możliwość wykluczenia do 10 składników, a więc dieta z wegetariańskiej może też łatwo i bezpiecznie stać się dietą bardzo zbliżoną do diety wegańskiej.

Dieta vege + fish

Kolejną opcją korzystną dla Twojego zdrowia jest dieta pescowegetariańska, w BeDiet oznaczona jako Vege+Fish. Polega na eliminacji mięsa, pozostawiając jednak w menu posiłki zawierające ryby. Ryby, zwłaszcza morskie, są niezwykle cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, a dokładniej kwasów EPA i DHA, które można dostarczyć jedynie z rybami i ewentualnie algami. Są także źródłem jodu, który może być niedoborowy w diecie, a istotny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Posiadają ogromny potencjał przeciwzapalny, przeciwnowotworowy, działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, immunologiczny i nerwowy [17]. Ryby odpowiednio wkomponowane w jadłospis i zestawione z produktami roślinnymi, zadbają o piękny wygląd Twojej skóry, włosów i paznokci!

Dieta dla kobiet

Dieta dostosowana do potrzeb kobiet, zapewniająca wsparcie dla zdrowia i celu, do którego dążysz.  Dieta bazuje na produktach dostępnych w każdym sklepie, a proste przepisy na sycące i zbilansowane posiłki ułatwią Ci przygotowanie obiadu nawet w 15 minut!  Dieta zawiera kluczowe składniki wspierające równowagę kobiecej gospodarki hormonalnej, mocne kości oraz promienny wygląd. Dzięki dopasowaniu do trybu życia, odpowiada na wymogi studentki, pracującej business woman i mamy na pełen etat.

Dieta dla mężczyzn

Opcja diety także dla Panów, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i wsparcie przy osiągnięciu celu. Dieta bazuje na produktach dostępnych w każdym sklepie, a proste przepisy na sycące i zbilansowane posiłki ułatwią Ci przygotowanie obiadu nawet w 15 minut! Jadłospis jest dostosowany do zapotrzebowania na energię i białko, które w przypadku mężczyzn jest wyższe [18]. Niezależnie od tego, czy pracujesz przy komputerze i masz lekką aktywność w ciągu dnia, czy mocno trenujesz-dieta będzie dostosowana do Twoich potrzeb. 

Dzięki funkcjom BeDiet pilnowanie posiłków staje się też dużo szybsze i prostsze - wygodne listy zakupów i tygodniowe jadłospisy zdecydowanie ułatwiają planowanie i prowadzenie diety!

Dieta dla dwojga

A co, jeśli chcesz włączyć swoją drugą połówkę lub inną bliską Ci osobę w przygotowywanie zdrowych posiłków? 

Dieta dla dwojga BeDiet może być doskonałym wyborem dla Ciebie i bliskiej osoby! Jadłospis jest dostosowany do potrzeb 2 osób, w którym możecie zdecydować, czy chcecie jeść to samo, czy Wasze indywidualne potrzeby nieco się różnią i posiłki wolicie dostosować tylko do siebie.

Wspólny obiad, ale reszta dań oddzielnie? Nie ma problemu!

Możecie także określić różne godziny i ilość posiłków, dostosowane do Waszych indywidualnych harmonogramów dnia. Dodatkową zaletą jest fakt, że nauka zdrowych nawyków i korzystanie z diety to ogromne, wzajemne wsparcie i motywacja, dzięki którym dieta jest jeszcze bardziej skuteczna [19, 20]. W końcu razem pracujecie nad swoimi celami i zdrowiem!

Nie wiesz jaką dietę wybrać? Zrób test dietetyczny BeDiet i sprawdź rekomendacje naszych specjalistów

Wszystkie diety BeDiet są zbilansowane i każda z nich będzie zdrowym wyborem, różnią się dostosowaniem do najistotniejszych potrzeb. Lepsza będzie dieta dla kobiet czy jednak śródziemnomorska? A może dla par, to może skorzystałby z niej także mąż? A może myślisz o tym, aby ograniczyć jedzenie mięsa? 

Choć powstają różne rankingi najlepszych i najzdrowszych diet, prawda jest taka, że nie istnieje jedna, najlepsza dieta dla wszystkich. Istnieje najlepsza dieta dla Ciebie! Zrób test dietetyczny i sprawdź, co może doradzić zespół specjalistów BeDiet. 

Twoje preferencje kulinarne, cel diety, tryb życia, odpowiadająca ilość posiłków i czas przygotowania zostaną uwzględnione w jadłospisie. Bo skuteczna dieta jest nie tylko zdrowa, ale łatwa i przyjemna.

Piśmiennictwo

1.Tosti V, Bertozzi B, Fontana L. Health Benefits of the Mediterranean Diet: Metabolic and Molecular Mechanisms. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2018 Mar 2;73(3):318-326. doi: 10.1093/gerona/glx227. PMID: 29244059; PMCID: PMC7190876

2.Widmer RJ, Flammer AJ, Lerman LO, Lerman A. The Mediterranean diet, its components, and cardiovascular disease. Am J Med. 2015 Mar;128(3):229-38. doi: 10.1016/j.amjmed.2014.10.014. Epub 2014 Oct 15. PMID: 25447615; PMCID: PMC4339461.


3.Martínez-González MA, Gea A, Ruiz-Canela M. The Mediterranean Diet and Cardiovascular Health. Circ Res. 2019 Mar;124(5):779-798. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.118.313348. PMID: 30817261

4.Zafar MI, Mills KE, Zheng J, Regmi A, Hu SQ, Gou L, Chen LL. Low-glycemic index diets as an intervention for diabetes: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2019 Oct 1;110(4):891-902. doi: 10.1093/ajcn/nqz149. PMID: 31374573.

5.Wang Q, Xia W, Zhao Z, Zhang H. Effects comparison between low glycemic index diets and high glycemic index diets on HbA1c and fructosamine for patients with diabetes: A systematic review and meta-analysis. Prim Care Diabetes. 2015 Oct;9(5):362-9. doi: 10.1016/j.pcd.2014.10.008. Epub 2014 Dec 16. PMID: 25524422.

6.Chiavaroli L, Lee D, Ahmed A, Cheung A, Khan TA, Blanco S, Mejia, Mirrahimi A, Jenkins DJA, Livesey G, Wolever TMS, Rahelić D, Kahleová H, Salas-Salvadó J, Kendall CWC, Sievenpiper JL. Effect of low glycaemic index or load dietary patterns on glycaemic control and cardiometabolic risk factors in diabetes: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ. 2021 Aug 4;374:n1651. doi: 10.1136/bmj.n1651. Erratum in: BMJ. 2021 Aug 26;374:n2114. PMID: 34348965; PMCID: PMC8336013.

7.Ihnatowicz P, Drywień M, Wątor P, Wojsiat J. The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto's thyroiditis. Ann Agric Environ Med. 2020 Jun 19;27(2):184-193. doi: 10.26444/aaem/112331. Epub 2019 Oct 2. PMID: 32588591.

8.Rayman MP. Multiple nutritional factors and thyroid disease, with particular reference to autoimmune thyroid disease. Proc Nutr Soc. 2019 Feb;78(1):34-44. doi: 10.1017/S0029665118001192. Epub 2018 Sep 13. PMID: 30208979.

9.Hu S, Rayman MP. Multiple Nutritional Factors and the Risk of Hashimoto's Thyroiditis. Thyroid. 2017 May;27(5):597-610. doi: 10.1089/thy.2016.0635. Epub 2017 Apr 6. PMID: 28290237.

10.Diez-Sampedro A, Olenick M, Maltseva T, Flowers M. A Gluten-Free Diet, Not an Appropriate Choice without a Medical Diagnosis. J Nutr Metab. 2019 Jul 1;2019:2438934. doi: 10.1155/2019/2438934. PMID: 31354988; PMCID: PMC6636598.

11.Niland B, Cash BD. Health Benefits and Adverse Effects of a Gluten-Free Diet in Non-Celiac Disease Patients. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2018 Feb;14(2):82-91. PMID: 29606920; PMCID: PMC5866307.

12.Facioni MS, Raspini B, Pivari F, Dogliotti E, Cena H. Nutritional management of lactose intolerance: the importance of diet and food labelling. J Transl Med. 2020 Jun 26;18(1):260. doi: 10.1186/s12967-020-02429-2. PMID: 32590986; PMCID: PMC7318541.

13.Thorning TK, Raben A, Tholstrup T, Soedamah-Muthu SS, Givens I, Astrup A. Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food Nutr Res. 2016 Nov 22;60:32527. doi: 10.3402/fnr.v60.32527. PMID: 27882862; PMCID: PMC5122229.

14.Medawar E, Huhn S, Villringer A, Veronica Witte A. The effects of plant-based diets on the body and the brain: a systematic review. Transl Psychiatry. 2019 Sep 12;9(1):226. doi: 10.1038/s41398-019-0552-0. PMID: 31515473; PMCID: PMC6742661.

15.Dinu M, Abbate R, Gensini GF, Casini A, Sofi F. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Nov 22;57(17):3640-3649. doi: 10.1080/10408398.2016.1138447. PMID: 26853923.

16.Craig WJ. Nutrition concerns and health effects of vegetarian diets. Nutr Clin Pract. 2010 Dec;25(6):613-20. doi: 10.1177/0884533610385707. PMID: 21139125.

17.Jayedi A, Shab-Bidar S. Fish Consumption and the Risk of Chronic Disease: An Umbrella Review of Meta-Analyses of Prospective Cohort Studies. Adv Nutr. 2020 Sep 1;11(5):1123-1133. doi: 10.1093/advances/nmaa029. PMID: 32207773; PMCID: PMC7490170.

18.Marino M, Masella R, Bulzomi P, Campesi I, Malorni W, Franconi F. Nutrition and human health from a sex-gender perspective. Mol Aspects Med. 2011 Feb;32(1):1-70. doi: 10.1016/j.mam.2011.02.001. Epub 2011 Feb 26. PMID: 21356234.

19.Perry B, Ciciurkaite G, Brady CF, Garcia J. Partner Influence in Diet and Exercise Behaviors: Testing Behavior Modeling, Social Control, and Normative Body Size. PLoS One. 2016 Dec 29;11(12):e0169193. doi: 10.1371/journal.pone.0169193. PMID: 28033428; PMCID: PMC5199005.

20.Burke V, Giangiulio N, Gillam HF, Beilin LJ, Houghton S. Physical activity and nutrition programs for couples: a randomized controlled trial. J Clin Epidemiol. 2003 May;56(5):421-32. doi: 10.1016/s0895-4356(02)00610-8. PMID: 12812815.