“Chcę szybkich efektów! Potrzebuję czegoś na przyspieszenie odchudzania”. Jeśli kiedykolwiek tak pomyślałaś, nie jesteś sama. Choć każda z nas jest inna i ma indywidualne podejście do procesu, jakim jest odchudzanie, to wiele osób z natury mniej cierpliwych poszukuje łatwiejszych i szybszych rozwiązań. Szukając informacji z pewnością natkniesz się na wiele polecanych środków, które obiecują cudowne działanie pozwalające schudnąć bez większego wysiłku. Choć obietnice są zachęcające, to czy zastanawiałaś się, jak jest naprawdę i ile z tych środków ma naukowo potwierdzone działanie? Przyjrzyjmy się trzem popularnym produktom mającym pomóc w utracie wagi.
Czym jest Moringa?
Moringa to tropikalna roślina pochodząca z Ameryki Środkowej i Indii, często nazywana „cudownym drzewem”, ponieważ bardzo szybko rośnie i jest odporna na gwałtowne zmiany pogody. Wytwarza liście, które faktycznie są prawdziwym bogactwem składników odżywczych! Zawiera m.in. żelazo, witaminę C, wapń i cynk. Ilość badań przeprowadzonych nad jej właściwościami prozdrowotnymi, zwłaszcza na ludziach, jest jednak ograniczona. Natomiast według dotychczasowych wyników badań, liście moringa są bogatym źródłem składników odżywczych i są bezpieczne w spożyciu. Chociaż ogólnie rzecz biorąc moringa jest dobrze tolerowana, to jeśli chorujesz bądź przyjmujesz na stałe leki, dodanie moringi do diety zawsze warto skonsultować z lekarzem.
Moringa odchudza-mit
Niestety, zbawienny wpływ na odchudzanie i przyspieszenie redukcji tkanki tłuszczowej przez moringę nie został do tej pory potwierdzony. Skąd więc te doniesienia? Badania na zwierzętach i komórkach pokazują, że moringa może zmniejszać powstawanie tłuszczu i zwiększać jego rozpad, czyli lipolizę. Choć wyniki są obiecujące, to analizy przeprowadzone na ludziach są nieliczne i nie wykazały skuteczności moringi przy odchudzaniu. Dotyczyły także stosowania moringi wraz z innymi składnikami, przez co nie można określić efektywności każdego z nich z osobna.
Mimo, że nie ma obecnie wiarygodnych badań potwierdzających wpływ na przyspieszenie redukcji tkanki tłuszczowej, to moringa posiada bardzo dobry profil składników odżywczych i zdecydowanie warto się jej przyjrzeć.
W BeDiet znajdziesz przepisy, z którymi łatwo wkomponujesz super foods takie jak moringa do swojego jadłospisu.
Moringa jest zdrowa i może przynieść wiele korzyści - fakt
Do części jadalnych moringi należą strąki czy nasiona, ale głównie to liście są źródłem niezbędnych składników odżywczych. Co ciekawe, liście moringa zawierają białko, którego zawartość w suchym proszku waha się między 23 do 35%. Patrząc na porównanie z innymi roślinami powszechnego użytku, moringa wychodzi tu mocno na plus. Moringa zawiera także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany, potas, wapń, magnez i żelazo, β-karoten, α- tokoferol, wysoko przyswajalny kwas foliowy oraz błonnik pokarmowy. Jako dodatek do diety, moringa może wspomóc działanie przeciwzapalne, regulację poziomu cukru we krwi, przyczynić się do redukcji poziomu cholesterolu całkowitego, a więc pomoże w prewencji chorób cywilizacyjnych. Wszystkie te zdrowotne korzyści wynikają z zawartości przeciwutleniaczy, polifenoli, witamin i minerałów. Moringa może być także pomocnym środkiem w przypadku osób z niedoborami pokarmowymi.
Z pewnością konieczne jest przeprowadzenie większej ilości badań (szczególnie na ludziach), by móc w pełni zrozumieć działanie moringi i aby lepiej ją wykorzystywać.
Ostropest plamisty pod lupą
To może ostropest? W internecie krąży wiele informacji o dobroczynnym działaniu ostropestu na odchudzanie i przyspieszenie przemiany materii. A jakie są fakty?
Jak działa ostropest?
Ostropest plamisty znajduje wiele zastosowań w fitoterapii. Najczęściej wykorzystuje się jego owoce i nasiona, głównie ze względu na wspomaganie regeneracji komórek wątroby. Dzieje się tak za sprawą znajdujących się w ostropeście aktywnych związków określanych jako sylimaryny. Wymiatają z organizmu nadmiar wolnych rodników, wspomagają proces regeneracji wątroby a także pomagają w usuwaniu licznych gatunków bakterii, jak np. E.coli i bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy.
Skuteczność oleju z ostropestu, bogatego w łatwo przyswajalne formy witamin E, A i C znalazła miejsce w dermokosmetyce dzięki pozytywnemu wpływowi na skórę. Ostropest przyspiesza gojenie oparzeń, pomaga pozbyć się przebarwień, zaczerwienień i działa odżywczo. Sprawdź skład swojego ulubionego kremu lub serum na bazie olejów, olej z ostropestu jest obecny w wielu kosmetycznych hitach :) Jak widzisz, ostropest to roślina zdecydowanie godna uwagi. A co z jej domniemanym działaniem odchudzającym?
Ostropest na odchudzanie
Badań nad odchudzającym działaniem ostropestu jest niewiele. Niektóre z nich sugerują, że ostropest może okazać się pomocny w przeciwdziałaniu otyłości na zasadzie obniżenia magazynowania triglicerydów oraz zmniejszenia aktywności związków odpowiedzialnych za odkładanie tkanki tłuszczowej w organizmie.
Prawdopodobne jest, że ostropest może okazać się pomocny w przypadku cukrzycy typu 2. W niewielkim badaniu przeprowadzonym na ludziach chorych na cukrzycę okazało się, że grupa, która przyjmowała preparat z ostropestu zawierający sylimarynę, doświadczyła zmniejszenia zarówno poziomu cukru we krwi na czczo jak i hemoglobiny glikowanej, czyli miary kontroli poziomu cukru we krwi. Brzmi obiecująco, jednak chciałabym ostudzić zapał i zaznaczyć, że podkreślono niezbyt wysoką jakość przeprowadzonych badań, przez co nie można na razie sformułować konkretnych zaleceń i sięgać po daleko idące wnioski. Potrzeba więcej badań wysokiej jakości, aby ustalić dawki i skuteczność fascynującego zioła, jakim jest ostropest.
Pyłek pszczeli na odchudzanie
Wykorzystywanie dobrodziejstw wyprodukowanych przez pszczoły w celach leczniczych jest stare, jak samo pszczelarstwo. Nawet Hipokrates doceniał zalety pszczelich wyrobów. Z tych wszystkich produktów, ze względu na właściwości lecznicze to właśnie pyłek pszczeli ceniony był najbardziej. Z czego się składa? Najprościej ujmując jest zlepkiem kwiatowego pyłku i pszczelej śliny. Skład pyłku zależy od obszaru zbiorów i pory roku. Badania na zwierzętach wykazały, że pyłek pszczeli może poprawić przyrost masy mięśniowej, przyspieszyć metabolizm oraz sprzyjać długowieczności.
Fakt - pyłek pszczeli jest wyjątkowy
Pyłek pszczeli, który często jest uznawany za „najlepszy produkt spożywczy na świecie” nie traci na popularności. Przyglądając się jego składowi, widzimy wysoką zawartość węglowodanów, białek i lipidów, dzięki czemu stanowi uznany środek uzupełniający niedobór energii (czy zapala się pierwsza lampka co do jego właściwości odchudzających?). Ponadto pyłek jest bogatym źródłem witamin i minerałów - zawiera przewagę witamin z grupy B, karotenoidy oraz polifenole, co czyni go atrakcyjnym środkiem stosowanym zarówno u dzieci jak i dorosłych w przypadku niektórych niedoborów pokarmowych i utracie apetytu (druga lampka!). Dzięki dobremu profilowi składników odżywczych, pyłek może regulować niektóre funkcje biochemiczne, na przykład wzmocnienie odporności.
Co łączy pyłek pszczeli i odchudzanie
Pyłek jest bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, co czyni go niesamowicie zdrowym. Badania powiązały pyłek pszczeli ze zmniejszeniem stanu zapalnego, który towarzyszy nadmiarowi tkanki tłuszczowej, poprawą odporności, a także łagodzeniem objawów menopauzy i wspomaganiu gojenia ran. Natomiast jeśli chodzi o efekt odchudzający, to niestety - pyłek pszczeli nie zwiększa termogenezy, nie hamuje uczucia łaknienia (literatura sugeruje, że wręcz przeciwnie) i nie przyczynia się do zwiększenia spontanicznej aktywności fizycznej, gdyż nie działa pobudzająco.
Pamiętaj jednak, że większość dowodów dotyczących pyłku pszczelego i jego składników pochodzi z badań na zwierzętach i komórkach w laboratoriach. Potrzeba więcej badań na ludziach, aby wyjaśnić korzyści zdrowotne. Pyłek pszczeli to świetny, smaczny i dość łatwo dostępny dodatek do diety. Ale samego w sobie procesu spalania tkanki tłuszczowej, jak wcześniej wspomniane środki nie przyspieszy.
To dlaczego te produkty pomogły schudnąć niektórym osobom?
Opinie, które mogą być cennym dzieleniem się swoimi doświadczeniami z ludźmi, nadal pozostają subiektywnymi opiniami. Nie biorą one pod uwagę innych czynników, jak na przykład odstawienie słodzonych napojów na rzecz wypijania odpowiedniej ilości naparów ziołowych lub lepsze zbilansowanie diety dzięki włączeniu odżywczych superfoods. Wniosek? Efekt redukcji masy ciała powstaje, ale dzięki zmianom prowadzącym do deficytu kalorii w diecie. Sekretem odchudzania jest odpowiednio zbilansowana dieta, dostosowana do Twoich potrzeb-właśnie taka jak BeDiet :).
Podsumowanie
Moringa, ostropest i pyłek pszczeli to fascynujące produkty, które mogą okazać się pomocne przy urozmaiceniu diety i wsparcia organizmu, natomiast nie dowiedziono, by wpływały na efekty odchudzania.
- Moringa jest dobrym źródłem roślinnego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, magnezu i żelaza. Jako dodatek pomoże uregulować poziom cukru, obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i zwalczać nadmiar wolnych rodników.
- Ostropest plamisty jest bogaty w bioaktywne związki - sylimaryny, które wymiatają z organizmu nadmiar wolnych rodników, przede wszystkim regenerują wątrobę i pomagają w usuwaniu licznych gatunków bakterii, jak np. E.coli czy bakterii próchnicotwórczych, co pośrednio może wspierać organizm podczas odchudzania.
- Pyłek pszczeli jest niezwykle zdrowym produktem i źródłem witaminy, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dowiedziono jego wpływ na zmniejszenie stanu zapalnego, który towarzyszy nadmiarowi tkanki tłuszczowej, poprawę odporności, łagodzenie objawów menopauzy i wspomaganie gojenia ran.
Do tej pory nie wynaleziono suplementu, który znacznie przyspieszy spalanie tkanki tłuszczowej i jednocześnie będzie bezpieczny(!). Odchudzanie sprowadza się do podaży energii, deficytu i aktywności fizycznej. I to jest wspaniała wiadomość! Odchudzanie przez zmianę nawyków to proces, który trwa i wymaga pracy, ale jest najskuteczniejszy i do tego bardziej opłacalny finansowo. A zdrowe nawyki zostają na całe życie i zmniejszają ryzyko wielu chorób. O tym, jakich błędów w odchudzaniu unikać i jak budować zdrowe nawyki przeczytasz w artykule:
Unikaj tych błędów i chudnij zdrowo!
A wracając do omawianych produktów, to ich stosowanie jest jak najbardziej w porządku, ponieważ są odżywcze i mogą wspomóc wypełnienie jadłospisu po brzegi wszystkimi niezbędnymi składnikami. Natomiast żaden suplement nie zastąpi zbilansowanej diety i tak jak z każdym Super Składnikiem, zachęcam do umiaru w stosowaniu i robienia przerw, bo podstawą zdrowej diety jest przede wszystkim urozmaicenie. Koniecznie wypróbuj spersonalizowaną dietę BeDiet, którą możesz testować za darmo przez 3 dni!
Bibliografia
Ali AM, Kunugi H. Propolis, Bee Honey, and Their Components Protect against Coronavirus Disease 2019 (COVID-19): A Review of In Silico, In Vitro, and Clinical Studies. Molecules. 2021 Feb 25;26(5):1232. doi: 10.3390/molecules26051232. PMID: 33669054; PMCID: PMC7956496.
Mohammad SM, Mahmud-Ab-Rashid NK, Zawawi N. Stingless Bee-Collected Pollen (Bee Bread): Chemical and Microbiology Properties and Health Benefits. Molecules. 2021 Feb 11;26(4):957. doi: 10.3390/molecules26040957. PMID: 33670262; PMCID: PMC7917892.
Kostić AŽ, Milinčić DD, Barać MB, Ali Shariati M, Tešić ŽL, Pešić MB. The Application of Pollen as a Functional Food and Feed Ingredient-The Present and Perspectives. Biomolecules. 2020;10(1):84. Published 2020 Jan 5. doi:10.3390/biom10010084
Kostić AŽ, Milinčić DD, Barać MB, Ali Shariati M, Tešić ŽL, Pešić MB. The Application of Pollen as a Functional Food and Feed Ingredient-The Present and Perspectives. Biomolecules. 2020;10(1):84. Published 2020 Jan 5. doi:10.3390/biom10010084
van den Driessche JJ, Plat J, Mensink RP. Effects of superfoods on risk factors of metabolic syndrome: a systematic review of human intervention trials. Food Funct. 2018 Apr 25;9(4):1944-1966. doi: 10.1039/C7FO01792H. PMID: 29557436.
Nova E, Redondo-Useros N, Martínez-García RM, Gómez-Martínez S, Díaz-Prieto LE, Marcos A. Potential of Moringa oleiferato Improve Glucose Control for the Prevention of Diabetes and Related Metabolic Alterations: A Systematic Review of Animal and Human Studies. Nutrients. 2020;12(7):2050. Published 2020 Jul 10. doi:10.3390/nu12072050
Ulbricht, Catherine & Conquer, Julie & Giese, Nicole & Khalsa, Karta & Sklar, Joshua & Weissner, Wendy & Woods, Jen. (2009). An Evidence-Based Systematic Review of Bee Pollen by the Natural Standard Research Collaboration. Journal of dietary supplements. 6. 290-312. 10.1080/19390210903081381.
Suksomboon N, Poolsup N, Boonkaew S, Suthisisang CC. Meta-analysis of the effect of herbal supplement on glycemic control in type 2 diabetes. J Ethnopharmacol. 2011 Oct 11;137(3):1328-33. doi: 10.1016/j.jep.2011.07.059. Epub 2011 Aug 5. PMID: 21843614.
Voroneanu L, Nistor I, Dumea R, Apetrii M, Covic A. Silymarin in Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Diabetes Res. 2016;2016:5147468. doi: 10.1155/2016/5147468. Epub 2016 Jun 1. PMID: 27340676; PMCID: PMC4908257.