Thermomix® to wszechstronne urządzenie, które rewolucjonizuje gotowanie w naszych kuchniach. Dzięki niemu przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków staje się prostsze i szybsze niż kiedykolwiek wcześniej. Niezależnie od tego, czy masz ochotę na ekspresową kolację, ciepły posiłek na wieczór, czy lekką przekąskę, Thermomix® zaspokoi wszystkie Twoje potrzeby kulinarne. W tym artykule przedstawiamy trzy inspirujące przepisy na kolację, które z łatwością przygotujesz w swoim urządzeniu Thermomix®. Ponadto, w aplikacji BeDiet znajdziesz jeszcze więcej pomysłów na zdrowe, pyszne i odżywcze kolacje, które idealnie wpiszą się w Twój styl życia. Gotowa na kulinarną przygodę? No to zaczynamy!

Szybka kolacja z Thermomix®

Thermomix® to urządzenie, które idealnie sprawdza się w przygotowywaniu szybkich i smacznych kolacji. W zaledwie kilka minut możesz przygotować pełnowartościowy posiłek, który zachwyci całą rodzinę. Oto jedna z propozycji na ekspresową kolację z kolekcji przepisów BeDiet na Thermomix®:

Chłodnik z rzodkiewką i kalarepą

459.7 kcal B: 14.7g T: 13.1g W: 67g

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 130 g kalarepy, pokrojonej na kawałki
  • 30 g rzodkiewek
  • 60 g ogórka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 220 g napoju roślinnego, np. migdałowego, owsianego
  • 60 g mleczka kokosowego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 szczypty soli
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • pieprz czarny, świeżo mielony, do oprószenia
  • liście mięty, świeże, do dekoracji
  • szczypiorek, świeży, posiekany, do dekoracji

Przepis:
1.  Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2.  Dodać kalarepę, rzodkiewkę i ogórek, rozdrobnić 3 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3.  Dodać napój roślinny, mleczko kokosowe, sok z cytryny i sól, wymieszać 10 s//obr. 3. Chłodnik z rzodkiewką i kalarepą podawać z pieczywem, oprószony pieprzem, udekorowany miętą i szczypiorkiem.

Thermomix® - kolacja na ciepło

Ciepłe dania na kolację to świetny sposób na zakończenie dnia. Thermomix® pozwala przygotować różnorodne posiłki, które zadowolą każdego smakosza. Oto przepis na aromatyczną kolację na ciepło:

Jednogarnkowy makaron z pomidorem i oliwkami


383.2 kcal, B: 10g T :15.7g W: 51.8g

Składniki:

  • 5-6 liści bazylii, świeżych
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 pomidor (ok. 130 g), pokrojony na kawałki lub 130 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 170 g wody
  • 1 szczypta oregano, suszonego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta papryki słodkiej, mielonej
  • 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
  • 60 g makaronu pełnoziarnistego, suchego, typu farfalle lub penne, o czasie gotowania 8-10 min
  • 20 g zielonych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół lub 20 g czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego

Przepis:

1.  Do naczynia miksującego włożyć bazylię i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki 3 min/120°C/obr. 1.

2.  Dodać pomidor, wodę, oregano, sól, pieprz czarny, paprykę i pieprz cayenne, gotować 10 min/100°C/obr. 1.

3.  Dodać makaron i oliwki, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu/100°C//obr. . Przełożyć na talerz, posypać słonecznikiem. Jednogarnkowy makaron z pomidorem i oliwkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Lekka kolacja Thermomix®

Jeśli szukasz pomysłów na lekką i zdrową kolację, Thermomix® również stanie na wysokości zadania. Dzięki niemu przygotujesz dania, które są nie tylko smaczne, ale także niskokaloryczne. Oto przepis na lekką kolację:

Sałatka z jajkiem, ziemniakami i groszkiem


367.5 kcal B: 12.1g T: 18.6g W: 39.1g

Składniki:

  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 500 g wody
  • 160 g ziemniaków, pokrojonych w 2-3 cm kostkę
  • 1 szczypta soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 jajko, dokładnie umyte
  • 4 łyżki zielonego groszku, konserwowego, odsączonego (ok. 60 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Przepis:

1.  Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2.  Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć solą. Pomiędzy ziemniakami ułożyć jajko, gotować na parze 20-25 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane ziemniaki przełożyć na półmisek, odstawić. Jajko schłodzić zimną wodą, obrać, pokroić w ćwiartki, przełożyć do półmiska z ziemniakami, dodać groszek, rozdrobnioną natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, delikatnie wymieszać. Sałatkę z jajkiem, ziemniakami i groszkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Jeszcze więcej inspiracji na zdrowe, pyszne i odżywcze kolacje przygotowywane za pomocą urządzenia Thermomix®, znajdziesz w swojej spersonalizowanej diecie BeDiet. Dzięki przepisom BeDiet na Thermomix®, przygotowanie zdrowej i pysznej kolacji stanie się szybsze niż kiedykolwiek, a osiąganie wyznaczonych celów jeszcze prostsze. Smacznego!