Hashimoto, znane również jako przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy, jest chorobą autoimmunologiczną, w której układ odpornościowy atakuje tarczycę. To z kolei prowadzi do powstania stanu zapalnego w organizmie i niszczenia tarczycy. 
W tym artykule omówimy objawy Hashimoto i podpowiemy jakie badania warto wykonać w celu diagnozy tej choroby. Dowiemy się również jaki wpływ na ciążę ma choroba Hashimoto, a także jakie zalecenia dietetyczne warto wdrożyć, aby zmniejszyć nasilenie stanu zapalnego w organizmie.

Hashimoto - objawy

Objawy Hashimoto mogą być różnorodne i nie zawsze są od razu widoczne. Najczęściej obejmują:

  • Zmęczenie i brak energii
  • Przyrost masy ciała
  • Nadmierną wrażliwość na zimno
  • Suchość skóry
  • Wypadanie włosów
  • Zaburzenia miesiączkowania
  • Zaparcia
  • Depresję.

Z racji tego, że objawy Hashimoto nie są charakterystyczne, bardzo łatwo jest przypisać je innym problemom zdrowotnym, co znacznie utrudnia diagnozę. Rozpoznanie Hashimoto na wczesnym etapie jest bardzo ważne, ponieważ nieleczona choroba może prowadzić do pogłębienia się problemów zdrowotnych.

Diagnostyka Hashimoto opiera się głównie na badaniach krwi, które obejmują:

  • TSH (tyreotropina, hormon tyreotropowy) - hormon kontrolujący pracę tarczycy. Jego podwyższony wynik może wskazywać na niedoczynność tarczycy.
  • FT4 (wolna tyroksyna) - główny hormon produkowany przez tarczycę. Jej niski poziom może wskazywać na niedoczynność tarczycy i rozwinięte Hashimoto.
  • FT3 (trijodotyronina) - powstaje w wyniku konwersji T4 w T3. Jej niski poziom może wskazywać na niedoczynność tarczycy lub Hashimoto.
  • Przeciwciała anty-TPO (przeciwciała skierowane przeciwko peroksydazie tarczycowej) - ich obecność w wysokim stężeniu jest silnym wskaźnikiem choroby Hashimoto.
  • Przeciwciała anty-TG (przeciwciała skierowane przeciwko tyreoglobulinie) - Ich zwiększony poziom może występować w Hashimoto, nie są jednak tak swoiste jak przeciwciała anty-TPO.

Ponadto, lekarz może zalecić wykonanie USG tarczycy, aby ocenić jej strukturę i wykryć ewentualne nieprawidłowości.

Hashimoto a ciąża

Hashimoto może mieć wpływ na płodność i przebieg ciąży. Kobiety z Hashimoto są narażone na wyższe ryzyko komplikacji okołoporodowych, takich jak:

  • Poronienia
  • Nadciśnienie ciążowe
  • Wcześniactwo
  • Niska masa urodzeniowa dziecka.

Kluczowe jest to, aby kobiety z Hashimoto planujące ciążę lub będące w ciąży, były ściśle monitorowane przez lekarza endokrynologa.

Hashimoto - Co jeść?

Choroba Hashimoto jest związana z przewlekłym stanem zapalnym. Z tego powodu, osoby z tą jednostką chorobową powinny stosować dietę przeciwzapalną, która opiera się na spożywaniu pokarmów redukujących stan zapalny w organizmie. Swoją spersonalizowaną dietę ułożoną specjalnie pod chorobę Hashimoto możesz zamówić na BeDiet.pl.

Kluczowe składniki diety przeciwzapalnej to:

  • Jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe
    Dieta przeciwzapalna charakteryzuje się wyższym spożyciem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują działanie przeciwzapalne. Do produktów, w których występuje przewaga jednonienasyconych kwasów tłuszczowych należą na przykład: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, sezam, awokado. Produkty, w których występuje przewaga zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych to przykładowo: olej sojowy, olej lniany, siemię lniane, słonecznik, orzechy włoskie, tłuste ryby morskie (np, makrela, śledź, łosoś). 
    Tłuste ryby morskie są szczególnie istotnym składnikiem diety przeciwzapalnej, ponieważ dostarczają kwasów tłuszczowych omega 3, a zwłaszcza kwasu dekozaheksaenowego (DHA) i eikozapentaenowego (EPA). Jeżeli nie jesz tłustych ryb morskich przynajmniej 2 razy w tygodniu, to koniecznie postaw na suplementację dobrych jakościowo kwasów tłuszczowych omega 3.
  • Błonnik
    Błonnik zmniejsza natężenie stanu zapalnego w organizmie i korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit. Ponadto zwiększa uczucie sytości, a także obniża poziom cholesterolu, glukozy i insuliny we krwi. Źródłem błonnika są głównie warzywa, owoce, rośliny strączkowe i pełnoziarniste produkty zbożowe, np. kasze gruboziarniste (kasza gryczana, kasza pęczak), razowe makarony, brązowy ryż, a także pieczywo razowe i płatki zbożowe. Zwiększając ilość błonnika w swojej diecie, pamiętaj również o odpowiednim spożyciu płynów, aby zapobiegać powstawaniu zaparć.
  • Antyoksydanty
    Antyoksydanty to substancje obecne w niektórych produktach, które pomagają zwalczać szkodliwe wolne rodniki w organizmie. Wolne rodniki to cząsteczki, które mogą powodować uszkodzenie komórek, białek i DNA. Proces ten jest związany z wieloma chorobami, w tym z przewlekłym stanem zapalnym, starzeniem się organizmu i rozwojem nowotworów. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki i dzięki temu chronią komórki przed potencjalnymi szkodliwymi skutkami procesu utleniania. Spożywanie żywności bogatej w antyoksydanty może przyczynić się do ochrony zdrowia komórek i wspierania ogólnego zdrowia.

Najważniejsze antyoksydanty to:
-witamina C (kwas askorbinowy) - znajduje się w papryce, owocach jagodowych (np. truskawkach, malinach, borówkach, jagodach), kiwi, natce pietruszki, cytrusach (pomarańczach, cytrynach), brokułach,
-witamina E (tokoferol) - obecna w olejach roślinnych, oliwie z oliwek, orzechach, nasionach słonecznika, migdałach, kiełkach, produktach pełnoziarnistych, brukselce, mango,
-beta-karoten (prowitamina A) - zawarty w pomarańczowych i żółtych warzywach i owocach, takich jak marchewka, dynia, bataty, morele, papryka, mango,
-flawonoidy - ich źródłem jest kakao, zielona herbata, a także owoce i warzywa, np. jagody, czarna porzeczka, cytrusy, czerwona kapusta, cebula, pomidory,
-selen - znajduje się w orzechach brazylijskich, rybach, jajkach, mięsie, produktach pełnoziarnistych,
-cynk - obecny w nasionach słonecznika, pestkach dyni, orzechach, mięsie, nasionach roślin strączkowych.

Dieta Hashimoto - Produkty zakazane

Produkty, które mogą nasilać stan zapalny w organizmie, to najczęściej żywność wysoko przetworzona, bogata w tłuszcze nasycone, w cukry proste oraz dodatki chemiczne. Oto lista pokarmów, które najczęściej są kojarzone z podwyższeniem poziomu stanu zapalnego w organizmie:

  • Cukry proste i słodycze: słodycze, ciastka, napoje gazowane i inne słodzone napoje, mogą przyczyniać się do wzrostu stanu zapalnego.
  • Przetworzone węglowodany: Białe pieczywo, makaron z białej mąki, i inne przetworzone produkty zbożowe, które mają wysoki indeks glikemiczny, mogą podnosić poziom cukru we krwi i nasilać stan zapalny.
  • Tłuszcze trans: Margaryny twarde, frytki, żywność typu Fast Food i inne produkty zawierające tłuszcze trans są powiązane ze zwiększeniem stanu zapalnego i ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
  • Tłuszcze nasycone: Wysoko przetworzone mięsa, takie jak kiełbasy, boczek, oraz niektóre czerwone mięsa mogą zawierać duże ilości nasyconych tłuszczów, które mogą nasilać stan zapalny.
  • Alkohol i papierosy: Regularne spożywanie alkoholu i palenie papierosów może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, w tym do nasilenia stanu zapalnego w organizmie.
  • Gluten i kazeina: U osób, które mają alergię lub nietolerancję na gluten (znajdujący się w pszenicy, jęczmieniu i życie) lub/i kazeinę (białko mleka) może dochodzić do powstawania stanu zapalnego z powodu spożywania tych produktów.
  • Sztuczne dodatki: Barwniki, konserwanty i inne sztuczne dodatki do żywności mogą przyczyniać się do powstawania reakcji zapalnej w organizmie.

Aby przeciwdziałać powstawaniu stanu zapalnego w organizmie, unikaj produktów wysoko przetworzonych, dużej ilości stresu i używek, takich jak papierosy czy alkohol. Zadbaj też o aktywność, sen i nawadnianie. Dzięki temu zmniejszysz natężenie stanu zapalnego w organizmie, a także poprawisz swoje samopoczucie i zdrowie.