W obliczu problemów z trzustką, odpowiednia dieta jest nie tylko rekomendacją - to konieczność. Ale zapomnijmy na chwilę o ograniczeniach i skupmy się na bogactwie smaków, jakie możemy czerpać z odpowiednio dobranych składników. Zupy stanowią doskonałą bazę do eksperymentowania z różnorodnymi składnikami i przyprawami, dlatego w tym artykule przyjrzymy się zasadom ich przygotowania, aby mogły stać się częścią Twojej codziennej diety i wspierać Twoje zdrowie.

Dieta trzustkowa – co można jeść?

Celem diety w chorobach trzustki jest odciążenie tego narządu w procesach trawienia. Dieta trzustkowa opiera się na łatwostrawnych i niskotłuszczowych posiłkach. Ograniczeniom podlegają też produkty dostarczające dużych ilości błonnika. Kluczowe są tutaj produkty bogate w wartości odżywcze, ale łagodne dla układu pokarmowego. Dobrze sprawdzą się gotowane lub pieczone, lekkostrawne warzywa i owoce (najlepiej w postaci rozdrobnionej/przetartej, bez skórki), chude mięso, ryby, chudy nabiał, czy biały ryż. Ważne jest, by unikać tłustych, smażonych potraw, alkoholu oraz produktów, które mogą wywołać podrażnienia czy uczucie ciężkości. Ponadto należy jeść regularnie i nie spożywać na raz dużych porcji.

Zupy - dieta trzustkowa

Zupy są bardzo wskazanym daniem na diecie trzustkowej, ponieważ łączą w sobie delikatność dla układu trawiennego oraz zdolność dostarczania wielu cennych składników odżywczych. Kluczem jest tutaj odpowiednie przygotowanie i dobór składników, które nie obciążają trzustki, a jednocześnie odżywiają organizm i dobrze smakują. Jako bazę, należy wybierać domowy, niskotłuszczowy bulion warzywny (zaleca się unikanie tłustych bulionów mięsnych). Zalecanymi warzywami są na przykład marchewka, dynia, pietruszka, ziemniak, seler czy cukinia. Warzywa powinny być ugotowane do miękkości, ale nie rozgotowane. W zależności od indywidualnej tolerancji, do zupy możesz dodać także niewielką ilość tłuszczu - dobrze sprawdzi się na przykład oliwa z oliwek. Warto pochylić się także nad doborem odpowiednich przypraw. Ogranicz ostre przyprawy, zamiast nich postaw na zioła takie jak koperek, pietruszka, czy majeranek, które dodają smaku, nie podrażniając trzustki. Zmiksowane, rozdrobnione potrawy są łatwiej strawne, w związku z czym zupy-krem sprawdzą się idealnie. Przykładowy przepis znajdziesz poniżej.

Zupa krem z marchwi

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 duże marchwie
  • 1 litr bulionu warzywnego (bez dodatku tłuszczu)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Obierz i pokrój ziemniaki i marchew. Umieść w garnku, dodaj bulion. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dopraw według uznania. Posyp natką pietruszki przed podaniem (jeśli używasz).